Wandelreizen

GR 131 op Tenerife

Tenerife stond niet op mijn “bucket list”. Onterecht, het blijkt een echt wandelparadijs te zijn. Wij liepen het nieuwe jaar in via de GR 131. Het is een prachtige wandelroute, met elke dag een compleet ander landschap.

De Camino Natural Anaga-Chasna op Tenerife loopt van Arona tot La Esperanza. Goed voor 85 km stappen, waarvan 3630 meter klimmen en 3340 meter dalen. Je loopt door alle vegetaties van het eiland, alleen water kom je er helaas nergens tegen. Wie van wandelen in een lentezonnetje houdt, kan het hele jaar door terecht op de GR 131.

Dag 1 : Opwarming in Arona
Roque del Conde – van 650 m naar 1101 m en weer terug

We landen op de zuidelijke luchthaven, waarna bus 450 ons naar naar Los Christianos brengt. Terwijl we wachten op bus 480, aanschouwen we er de lelijkheid van het massatoerisme. Des te groter is de opluchting, als we uitstappen in het ingedutte plaatsje Arona.  Na een stevige klim van 1,5 km bereiken we onze charmante logeerplaats, Hotel Rural La Correa del Almendro.

Regio Arona
Roque del Conde

Zodra we onze shorts en wandelschoenen aan hebben, gaan we op stap voor een stevige opwarming. De beklimming van de Roque del Conde.  Deze wandeling is al vanuit het centrum van Arona goed aangegeven.  We stappen over een oude camino tot op de plateau-top, waar we een schitterend zicht hebben over de zuidwestkust, de zuidwestelijke Caldera-omgeving en de top van El Teide.

Dag 2 : Van Arona naar Vilaflor
20 Km, 1400 m stijgen en 400 m dalen

De dag begint in een dor en kaal landschap, met hier en daar een cactus. Al snel begint het pad te stijgen.  Het volgt een tijdje een oude waterleiding en we passeren oude dorsplaatsen.

Oude aquaduct

Nadat we Ifonche zijn gepasseerd, duikt de GR 131 het dennenbos is. De bodem kleurt plots rood en stenen langst het pad geven de weg aan. Vanaf hier komen we niemand meer tegen, tot we weer vanuit het bos het dorp Vilaflor binnenwandelen.  Na een wijntje op het terras liften we zonder problemen weer terug naar ons hotelletje in Arona.

Oude camino en stenen brug

Dag 3: Van Vilaflor naar Parador
18 Km, 1060 m stijgen en 375 m dalen

Dit is de meest bijzondere dag van de trail. De GR 131 verlaat Vilaflor aan de andere kant van het dorp via een brede oude camino.  Het lijkt wel een pelgrimsroute.

Verrassend veel andere wandelaars stappen een heel eind met ons mee.  Ze lopen een locale rondwandeling PR TF 72. Zodra het pad links de klim inzet, zijn we weer alleen.  Het meest bijzondere stuk van de wandeling kan beginnen.

De dennen verdwijnen stilaan en we komen terecht in een vulkanisch landschap, waar niets meer groeit.  In de “Arenas Negras” lopen we door zacht zwart vulkanisch as.  Het pad is aangegeven door stenen. Na een eindeloos lang recht plat stuk, botsen we op een muur. Van de ene op de andere meter gaat de GR 131 over van een plat pad vol zwarte assen, in een stijl, rotsig bergpad. De klim naar het hoogste punt van de hele tocht (2373 m) is begonnen.

Plots, uit het niets, duikt El Teide (3718m) op, de hoogste berg van heel Spanje. Het is een actieve vulkaan. Hier stappen we het Parque National del Teide binnen.

Arenas Negras
El Teide 3718 m

Dag 4 : Van Parador naar El Portillo
17 km,  200 m stijgen en 250 m dalen

Deze etappe van de GR 131 is letterlijk en figuurlijk een  “walk in the parc”. Het is een populaire dagwandeling, met langs links grillige lava snuiten en de indrukwekkende wanden van de Calderarand aan de rechterkant. Net alsof je op de maan loopt.

Voor wie meer uitdaging wil, is er een uitbreiding mogelijk over de top van Guajara (2715 m).

Calderawand
Lavavelden
Uitgebloeide Echium Wildpretii of Rode Jajinaste (edemisch op Tenerife)

Dag 5 : Van El Portillo naar La Caldera
13 km, 300 m stijgen en 1100 m dalen

Onmiddellijk verlaat de GR het Parque National del Teide en duikt de diepte in.  Weg lava, welkom bomen.  We bevinden ons nu in het Parque Natural Corona Forestal en we zijn klaar voor een dagje afdalen. Het wordt gevoelig frisser, nu we ons aan de schaduwkant van El Teide bevinden.  Het wordt steeds groener en de wolken hangen in de vallei. Het klimwerk komt aan het einde van de dag.

De Orotava vallei

De laatste etappe: Van La Caldera naar Esperanza
30 km, 1000 m stijgen en 1300 m dalen

Helaas, hebben we deze laatste etappe niet kunnen afleggen.  Door de feestdagen geraakten we niet op tijd met de bus aan het startpunt.  Zonder pauze ben je al snel 10 uur onderweg.

Praktisch

 • Om de goedkoopste vlucht te vinden gebruik ik Skyscanner.
 • Overnachten
  Het is aan te raden om tijdig je logies te boeken.  Er is niet zoveel keuze op deze route.  Wij sliepen 2 nachten in Arona.  Dit heeft als voordeel dat je de eerste etappe met dagrugzak kan stappen.  Er is een goede busverbinding tussen Arona en Vilaflor, maar liften ging nog sneller. Er zijn echter ook enkele hotels in Vilaflor.
  Het enige hotel in het Nationale Park del Teide is Parador de Cañadas del Teide, dit is best prijzig, maar zeer mooi gelegen en het ligt op de route.  Je kan hier 2 nachten slapen, omdat er geen logies zijn in El Portillo.  (wel een goede busverbinding) Of je kan er voor kiezen om  lekker te lunchen in de bar bij El Portillo en verder te stappen tot La Caldera.  Ook bij aankomst in La Caldera kan je lekkere tapas eten.
  Van La Caldera ben je op 35 minuten met de bus in Hostel Tenerife in La Orotava.   Bij je aankomst in La Esperanza kan je een taxi nemen of liften naar bijvoorbeeld La Laguna.
 • Wandelgids
  De volledige route staat uitgeschreven in “Walking in Tenerife” van Paddy Dillon, uitgegeven door Cicerone.  Neem gerust contact met me op als je de gids wil lenen.
 • Openbaar vervoer
  Het busvervoer (Titsa) is zeer goed uitgewerkt en heeft een goede Engelse website.  Als je meerdere ritten plant kan je een voordeelkaart kopen op de luchthaven of in een benzinestation.
 • Water
  Er is nergens op de route een mogelijkheid tot waterbevoorrading.
 • Bewegwijzing
  De GR 131 is een zeer goed onderhouden route,  hij is aangeduid door de klassieke wit/rode GR markering. Een detailmap is niet noodzakelijk.  Wij hadden enkel de wandelgids en downloadden de etappes via Wikiloc op de smartphone.  De route is in 2 richtingen bewegwijzerd.
 • Voor extra informatie lees zeker ook de blog van Bart Caers.

Heb je nog vragen bij het plannen?  Stel ze gerust via “Comment” of mail.

One comment

 1. At the Plaza Cristo in Arona my water supply made my backpack a few kilos heavier. I left the sleepy village to its siesta and was immediately impressed by the beauty of my surroundings. Winding on dusty trails along old agricultural terraces, I could see the dark blue sea glittering far below while colourful paragliders hovered above my head. Before I knew it I’d lost the winding path, but after an hour crossing jagged rocks and falling into a giant cactus I finally came back to the GR 131: a good start! I began a steep climb through a pine forest blackened by a fierce forest fire. After climbing 14 in a little more than m I arrived at the lovely village of Villaflor, where I re-supplied with water and some nuts for the next day, then walked a few extra kilometres firmly uphill and put up my Trailstar tarp next to the stone footpath.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *