Wandelreizen

Lange afstandswandeling “Entre Lesse et Lomme” getest

Zou het mogelijk zijn om in België 78,22 km te wandelen zonder een dorp tegen te komen?

In augustus 2018 opende “La grande Forêt de Saint-Hubert” en de gemeente Libin een gloednieuwe lange afstandswandeling: “Entre Lesse et Lomme”. De route belooft 78,22 km wandelen, waarvan 95% op onverharde paden en 90% van de route in het bos. Langst het traject zijn er 3 bivakzones geopend waar je voor 1 nacht gratis mag bivakkeren. Dat wil zeggen, je mag er tussen 16 uur en 10 uur verblijven en je moet te voet onderweg zijn. Dat moet ik uitproberen!

Tijdens het lange Hemelvaart weekend van 2019 pakten we onze tent en rugzak en gingen het traject ontdekken. Aangezien er op de route geen mogelijkheid is om te bevoorraden, namen we eten mee voor 9 maaltijden.

Dag 1: Kerk Anloy – Bivakzone Lesse 11,2 km

We vertrokken in de namiddag aan de kerk in Anloy en liepen 2,1 km over een veldweg tot op de route. Door in Anloy te vertrekken hak je het lange traject van 30 km tussen de bivakzones van Ochamps en Lesse in twee. Al na enkele kilometers kruisten we voor de eerste keer de Lesse. Het was een schitterende dag en we genoten van de schaduw in de bossen. Na 11,2 km bereikten we de bivakplaats van Lesse. Een perfecte afstand om een eerste dag te stappen met een zware rugzak.

Ik wist niet goed wat te verwachten van de bivakzones, maar ik had het romantische idee dat ze in het midden van het bos zouden liggen. En dat we er zo goed als alleen zouden zijn. Dat had ik dan goed fout. De eerste bivakzone ligt naast de weg van het gehuchtje Lesse. Officieel is dit de startplaats van het traject “Entre Lesse et Lomme”. Er staan enkele picknicktafels, vuilbakken en je kan er een vuurtje maken. Je plaats je tent aan de oevers van de Lesse op een mooi groen grasveldje. Het is best een mooi plekje om te verblijven. En dat is geweten, want niet iedereen was er te voet, zoals het reglement het voorschrijft.

Dag 2: Lesse – bivakzone Le Biolin – 25 km

Eerst liepen we nog 200 à 300 meter terug tot aan een bron die boven in het dorpje Lesse ligt. Officieel is dit geen drinkbaar water, maar wij riskeerde het toch om onze flessen te vullen. We namen veel water, want het beloofde een heel warme dag te worden en er is geen water op de volgende bivakzone. Het was een schitterende tocht, waar we een lange tijd de Lesse volgden. Na 5,6 km is er een eerste klim en verlieten we de Lesse, om daarna weer helemaal terug af te dalen tot aan de oever. Pas na 10 km als we de N40 oversteken lieten we de Lesse achter ons en volgden we de beek Ry de Glan.

Het schitterende weer en het verlengde weekend heeft veel mensen naar buiten gelokt. Deze wandelroute is nog maar net geopend en is al een (te) groot succes. De tweede bivakzone ligt in het bos van Biolin. Het bos bestaat uit beuken en eiken, maar ook enkele aangeplante naaldbomen zoals douglassparren en sequoia’s. Een prachtige plaats, hoewel we er niet konden genieten van de stilte. De bivakzone is gelegen bij twee barbecuehutten en die hadden een hele scoutsgroep, een familiegroep en een kinderfeestjes naar het bos gelokt. Het zou hier mogelijk zijn om herten of everzwijnen te spotten, maar helaas niet bij deze drukte. De drukte had ook een voordeel, we kregen water van de scoutsgroep.

Dag 3: Le Biolin – bivakzone Ochamps 23 km

We stonden vroeg op en gingen als eerste terug op pad, vandaag gaan we op zoek naar de Lomme.

Na een half uurtje kwamen we aan een vijver die gevoed wordt door een beekje. We namen even pauze om ons op te frissen. Het pad gaat daarna steil naar boven, door een mooi beukenbos. Hier hadden we wel het geluk om enkele herten te spotten. We dalen terug af en zien voor het eerst de Lomme. De “Entre Lesse et Lomme” leidde ons vandaag door uitgestrekte bossen, een vijvergebied, we liepen door een eeuwenoud beukenwoud en over plankenpaden in het natuurgebied Les Trouffages.

Het was ontzettend heet en ons water geraakte stilaan op. Gelukkig vonden we nog een plek om de flessen bij te vullen. Net voor je de N40 opnieuw oversteekt, is er op de linkerkant van de route een prachtige kasteelhoeve, domein Gerbaifet. Er is een buitenkraantje waar we onze flessen mochten vullen. De volgende bivakzone is op een paar kilometer.

De bivakzone Ochamps ligt in een mooi beukenbos. Deze plaats is enkel te voet bereikbaar, waardoor het er een stuk rustiger is. Buiten vuilbakken en een plaats voor een kampvuur zijn er geen faciliteiten. We maakten een gezellig plekje met enkele boomstammen. Op zo’n 200 m is er een klein beekje waar je je kan opfrissen. Het is een beetje zoeken, maar er zou wel het hele jaar door water stromen. Wil je er van drinken moet je het water wel eerst filteren of behandelen.

Dag 4: Ochamps – kerk Anloy – 24 km

Vandaag gaan we op zoek naar de bron van de Lesse. Ze bevindt zich ergens op een half uurtje stappen van de bivakzone, rond km 50 van de route, op een hoogte van 473 meter. Dit is tevens ook bijna het hoogste punt van heel de route. Je moet wel goed opletten, want de bron van de Lesse is niet meer dan wat opborrelend water in een slijkpoel. De jonge Lesse stroomt verder in een beekje door een weide, waar het een vijver voedt. Zelfs om 8u30 was het al warm genoeg om even een duik te nemen.

De “Entre Lesse et Lomme” vervolgt zijn weg over een hoogplateau, afwisselend over open vlaktes en door gemengde bossen. We kruisen de E411 en lopen een tijdje in het lawaai van de autostrade. Gelukkig draait het pad zich weer weg van de snelweg en wandelen we weer langs bosranden, door beukenbossen en door natuurgebieden. Let in dit stukje extra op, want er zijn verschillende wandelingen aangegeven door een groene rechthoek. Wij liepen daardoor even fout.

Op 22 augustus 1914 werd er hard gevochten in de bossen van Libin, er sneuvelden ontzettend veel soldaten, Franse en Duitse. Ze liggen nu samen begraven op het oorlogskerkhof La Bruyère.

Vanaf deze begraafplaats nog even zweten tijdens de laatste kilometers. Enkele vrienden namen vandaag een shortcut en ze stonden ons op te wachten met een frisse, welverdiende cola!

Het is een mooie en gevarieerde tocht, zeker een aanrader. Ideaal als training voor meerdaagse wandeltochten in de bergen. Helaas heeft de route al te lijden onder zijn succes. De bivakzones worden niet alleen gebruikt door natuurminnende wandelaars. Maar ook door toeristen op zoek naar een gratis slaap- en feestplaats. Dat resulteert in drukte en wat me vooral stoorde: er is geen enkele boom meer, waar nog geen wc papier en “toebehoren” achter ligt. Pas de “Leave No Trace” etiquette toe! Moet je plassen of een grote boodschap doen? Ga dan 200 m weg van het kamp en minstens 100 m van water. Graaf een kuiltje van 20 cm en neem je wc papier terug mee in een zipzak.

Entre Lesse et Lomme Praktisch

  • In het Office du Toerime van Libin, gelegen in Redu kan je een topografische kaart kopen van de route, inclusief de invalswegen.
  • Er is een gratis roadbook om te downloaden.
  • GPX
  • Via openbaar vervoer kan je de trein nemen tot St. Hubert en daar starten.
  • Bewegwijzering met de klok mee (1-richting), een groene rechthoek met in de linker hoek logo van van “La Grande Forêt de Saint-Hubert“, een burlend hert.
  • 1270 m stijgen en 1270 m dalen.

2 comments

  1. Beste Elisabeth. Bedankt voor het reisverslag. Ik wil de route ook gaan lopen met lichte bepakking. Uit je verslag begrijp ik dat er voldoende punten zijn om water aan te vullen, klopt dat? Ik neem een filter mee. Groet, Micha

    1. Hoi, op onze dag 2 hebben we toch geen water meer gevonden de laatste kilometers. We hadden geluk dat we water kregen van de scoutsgroep die ook verbleef op de bivakzone (Le biolin). De groep werd bevoorraad door mensen met wagens. Hopelijk mogen we snel weer op stap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *