Reisfotografie

Praten met je camera

Wat doe je als je een klein jongetje ziet huilen, maar je zijn taal niet spreekt?

Fuji X-E2 I iso 640 I 55 mm I f4 I 1/60 st

Toen ik bij ondergaande zon nog een strandwandeling ging maken op het eiland Gili Meno (Bali), ontmoette ik dit kind. Hij zat op de rand van een bootje en huilde stille tranen.  Er bleek niemand in de buurt te zijn die hij kende.  Dus wilde ik hem natuurlijk helpen.  Maar vragen wat er scheelde of waar zijn mama was, kon helaas niet omdat ik zijn taal niet sprak.  Dus trachtte ik hem in het Nederlands toch wat te troosten, maar hij bleef naar me kijken met die grote donkere ogen. Terwijl de tranen over zijn gezichtje liepen.

Gelukkig had ik Fuji bij, mijn camera.  Meestal vinden kindjes in Zuidoost Azië het niet zo erg als je hen fotografeert.  Ze kijken graag naar zichzelf op het schermpje van je toestel.  Dus maakte ik een foto van hem en toonde die onmiddellijk.  Al snel kwam er een glimlach te voorschijn en hadden we een taal gevonden.  De taal van de fotografie.

Nothing is more beautiful than a smile that struggled through tears

We maakten er dan maar een fotoshoot van, nog wat extra foto’s van hem, een paar selfies met ons tweetjes en ik liet hem ook mij fotograferen.  Toen zijn mama ons gevonden had, waren de tranen al weer opgedroogd.  Ook de moeder liet ik de foto’s zien en ze glimlachte verlegen. Samen gingen ze naar huis, bedtijd voor mijn nieuwe vriend.

Het was pas veel later, toen ik de foto voor het eerst op de computer zag,  dat ik mijn spiegelbeeld ontdekte in zijn ogen.

Maak geen foto’s van mensen, maar over mensen

Mensen fotograferen is een belangrijk onderdeel van reisfotografie.  En er zijn verschillende manieren om dat te doen.  Als jager met een telelens of door vertrouwen te winnen. Wil je hier meer over leren?  Volg dan een Photowalk, dan neem ik je graag een dagje mee de stad in om hierover alles te vertellen en te oefenen. Meer informatie en data vind je hier.

3 comments

  1. Het artikel is uitstekend … dank je wel!

  2. Die vragende, bijna smekende uiting. Met welke verwachtingen, verlangens? Zoveel gevoelens. Dit zal een mysterie blijven. Bij deze foto blijf je wel even stil staan. De fotograaf in die jongensblik, een onverwacht moment van samenzijn. Dat is het NU, vastgelegd.

  3. Zo mooi en ontroerend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *