Reisfotografie

8 tips voor mooiere reisselfies

Selfies, of het maken van een zelfportret met je smartphone, we doen het allemaal wel eens. Vind jij ook dat je er meestal niet erg flatterend opstaat? Hier geef ik je 8 tips om mooiere reisselfies te maken. Ga ermee aan de slag en pak uit met een mooie profielfoto voor al je sociale media.

When you take a selfie so good, you can’t believe it’s you

Samsung S5, no filter, Fotograaf onbekend

# 1. Laat iemand anders de foto nemen
Selfies maak je met de frontcamera van je smartphone. Deze camera heeft een lagere kwaliteit (resolutie) dan de backcamera. Hierdoor is de kwaliteit van je selfie automatisch minder. Als ik een reisselfie maak tracht ik dan ook steeds iemand anders de foto te laten maken. Met als voordelen: betere kwaliteit, een betere opnamehoek en meer van de achtergrond op de foto. Natuurlijk is het dan geen echte selfie.

 

 

Samsung S5, no filter, Schaduw in de ogen

#2. Ga op zoek naar het juiste licht
Een selfie in fel zonlicht is nooit flatterend. Schijnt de zon achter je, dan valt er schaduw op je gezicht en ogen. Staat de zon voor je, dan is het moeilijk om je ogen open te houden.

 

 

 

Samsung S5, no filter, Zon in de ogen

Voor een mooie zachte foto van jezelf maak je jouw selfie het best in het ochtend- of avondlicht of op een bewolkte dag. Op een zonnige dag is het beter om je foto te nemen in de schaduw. Mooi zacht licht kan je ook krijgen als je binnen aan een raam gaat staan.

 

 

 

Samsung S5, Australië, Ayers Rock

#3. Zoek een goede achtergrond
In het midden van een kamer een selfie maken of gewoon op straat kan leiden tot een te drukke foto. Ga op zoek naar een rustige achtergrond, dit kan bijvoorbeeld een groene haag zijn of een kleurige muur. Natuurlijk kan het ook zijn dat je net wil tonen waar ergens in de wereld je bent. Sta je aan een bekend gebouw of in een prachtig landschap, tracht dan een plaatsje te vinden waar andere toeristen je foto ontsieren. Je hoeft jezelf in deze situatie zelfs niet helemaal in het beeld op te nemen.

Samsung S5, no filter, Zelfontspanner met front camera

#4. Gebruik de zelfontspanner
Zelf hou ik er niet zo van dat mijn arm te zien is op een selfie. Daarom gebruik ik meestal de zelfontspanner, na een aantal seconden wordt de foto genomen. Meer tijd om een mooie glimlach tevoorschijn te toveren. Natuurlijk kan je ook een selfiestick gebruiken, maar dan is het de kunst om die zo te houden dat hij niet op de foto staat. Als backpacker vind ik zo’n stick overbodige luxe. Wees creatief en maak zelf een selfiestick. Wat vele niet weten is dat je ook met de knop op je oortjes (om muziek te luisteren) je foto kan maken.

 

 

 

 

 

 

Samsungs S5, no filter, hoger camerastandpunt

#5. Draai je hoofd en hou het toestel boven het hoofd
Een frontale foto is nooit echt mooi, draai je hoofd een beetje en zoek welke kant van jezelf het meest fotogeniek is. Het is ook beter om je smartphone iets boven je hoofd te houden, je ogen worden zo meer geaccentueerd. Bij een lager standpunt komt je kin in de aandacht en mensen kunnen recht in je neus kijken. Neem de foto ook niet van te dichtbij, hier komen de zelfontspanner of de selfiestick weer van pas.

Samsung S5, bewerkt met Snapseed

#6. Een filter doet wonderen
Zoek een filter die het contrast van de foto verzacht.  Of zet je foto om in zwart-wit, misschien zie je er plots een jaartje jonger uit. Voor deze foto deed ik een nabewerking via de App Snapseed.

#7. Regels zijn er om te overtreden
Wees creatief en test met verschillende standpunten, filters, kadertjes of laat je hond de fotomaken. 🙂

#8. Handige appies
Snapseed: handige app voor fotobewerking, leuke filters en kaders
Facetune: met deze betalende app kan je van jezelf een fotomodel maken, puistjes verwijderen, lippen een kleurtje, …
SelfieX: deze app voor Iphone helpt je om de selfies te maken met de frontcamera

 

Wil jij tijdens je volgende reis verbluffende reisfoto’s maken met je camera of smartphone? En heb je geen tijd of zin om een lange fotografiecursus te volgen?  Neem dan deel aan een Photowalk en leer betere composities maken, leer het licht lezen en leer hoe je mensen kan benaderen en fotograferen.  Voor meer info klik hier.

2 comments

  1. Leuk artikel

  2. superleuke én bruikbare tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *