FietsreizenOver reizen

Interview Madame Bicyclette

Madame Bicyclette (38jr) houdt van fietsen en onderweg zijn. Momenteel trapt ze in 11 maanden door 11 landen. Ze geniet van de vele ontmoetingen, de ultieme vrijheid en de verwondering die haar overal overvalt.

Travel

Reizen is sterker dan mezelf. Elke keer ik thuis kom van een reis, ben ik al plannen aan het maken voor de volgende, soms zelfs al tijdens de reis. Ik ben nogal nieuwsgierig van aard en er zijn zoveel mooie dingen te ontdekken in de wereld, zoveel plaatsen die ik niet gezien heb, dat ik met plezier mijn comfort opgeef en de wereld intrek.

Het liefst laad ik al mijn hebben en houden op mijn fiets en trek er zo op uit. Ik heb vroeger heel wat met de rugzak gereisd, maar er gaat niks boven de vrijheid van een fiets. Hij draagt alles voor je, je hoeft geen rekening te houden met bussen en treinen, je doet een redelijke afstand per dag, je ziet/ruikt/hoort alles, je kan stoppen wanneer je wil en je leeft de hele dag buiten…

Ik geniet van een beetje afzien en de zelfvoldoening die erop volgt

Ik hou ervan om weg te zijn van alles en iedereen.  Als ik reis word ik overal overvallen door de verwondering en geniet ik van de ultieme vrijheid. Maar ik geniet ook van een beetje afzien en de zelfvoldoening die erop volgt. Bijvoorbeeld als ik niet genoeg water meer heb en ik moet rantsoeneren, om dan uitgeput aan de kampplaats te komen en heerlijk fris water te drinken. Of een possum die mijn laatste eten ’s nachts komt stelen en dan bieden campingburen hun brood aan. Fietsen in de regen en de hagel en dan uit het niets een café zien en een warme chocomelk drinken,… ik weet nog precies op welke plaatsen dit allemaal gebeurde en al die momenten koester ik. Die maken het reizen tot wat het is.

Mijn stoeltje met rugleuning is mijn guilty pleasure. Soms heb ik het echt niet nodig en dan vervloek ik dat extra gewicht wel eens, maar ik heb het nog nooit achter gelaten.

Om me voor te bereiden op reis vertrek lees ik veel blogs van mensen die al gefietst hebben in dat land. Ik raadpleeg een reisgids, vaak de Lonely Planet, om te zien wat de toeristische hoogtepunten zijn. En ik koop altijd een landkaart! Heerlijk om daar boven te hangen en klein weggetjes uit te zoeken en niet te weten hoe het er in het echt zal uitzien. Onderweg zoek ik vaak een slaapplaats via Warmhowers, dit is een community waar toerfietsers andere toerfietsers een bed en een warme douche aanbieden.

Momenteel ben ik op “world tour” dus heb ik alleen maar geweldige plannen voor 2017. Op mijn reislijstje: Thailand, Myanmar, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Noord-India…

Capture

Ik heb een jaar geleden een Sony A6000 gekocht, een systeemcamera en ik ben daar zeer tevreden over. Hij is compact en licht en hij maakt ook heel goede videobeelden. Daarnaast neem ik al wel eens een foto met mijn Iphone (5s) als ik snel iets wil delen via Instagram of Facebook.

Een foto kan een herinnering oproepen

Ik kies mijn momenten… soms weet ik dat ik de schoonheid niet op foto kan vastleggen. Dan geniet ik door te kijken en leg ik het moment of landschap vast op mijn harde schijf. Maar ik weet ook dat een foto een herinnering kan oproepen en daar is het mij om te doen. Thuis weer kunnen wegdromen bij wat ik gezien heb. Vroeger maakte ik foto’s terwijl ik nog aan het fietsen was. Dan frummelde ik zo’n klein toestelletje uit mijn stuurtas en probeerde wat te richten op de dingen die ik wilde fotograferen. Dat resulteerde meestal in nogal teleurstellende foto’s. Tegenwoordig stop ik even.  Zoek ik het beste standpunt en neem dan een foto. Soms meerdere, uit voorzorg. En ik moet zeggen, mijn foto’s zijn nu een pak beter.

Ik neem graag foto’s van dingen die ik mooi vind, die mijn aandacht trekken of die mij opvallen. Dat kan een blaadje op de grond zijn of een landschap. Eigenlijk maakt het onderwerp me niet zoveel uit, als het mij maar fascineert.

Mijn foto’s bewerkt ik op de computer met het gratis programma Fotor.  Ik probeer, elke keer ik de foto’s van mijn toestel op mijn computer zet, een eerste schifting te maken en ook een selectie te bewerken. Omdat ik weet dat ik er anders niet meer toe kom. Tijdens een reis maak ik gemiddeld zo’n 500 foto’s per maand.

Back-ups… ja! Wat er mij aan doet denken dat ik er dringend nog eens een moet maken. Ik heb enkele usb-sticks mee waar ik alles opzet. En als er mij iemand komt bezoeken op reis dan geef ik deze al mee naar huis.

Share

Foto van en door Madame Bicyclette – Australië

Onderweg deel ik sommige foto’s op Instagram, Facebook en op mijn reisblog: Madame Bicyclette. Daarnaast heb ik al enkele keren, na mijn reis, een fotovoorstelling georganiseerd. Die toon ik dan op groot scherm en ik vertel er wat verhalen bij. Veel werk, maar zeker de moeite! En ik probeer ook elke keer een fotoboek te maken, maar ik sta weer enkele landen achter.

Laat je verder inspireren door Madame Bicyclette via haar reisblog Madame Bicyclette.
Stel je vragen voor Madame Bicyclette gerust onder aan het artikel.

Heb je ook zin om een fietsreis te maken? Op 18 en 19 februari is er de fiets- en wandelbeurs in Flanders Expo Gent.  Ideaal om inspiratie op te doen.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *